Unelmaa rakentamassa.

Kilpailutus

Talotoimittaja 

17.11.2015

Olemme aina tykänneet aviomiehen kanssa kivitaloista, niiden maskuliinisuudesta ja modernista ilmeestä. Koimme kuitenkin kivitalon kohdalla heti kilpailutusvaiheessa ongelman: He tarjoavat vain materiaalitoimituksia ja rakennusfirma sinun tulee itse hankkia. Olemme tulleet hieman skeptiseksi eri toimijoiden ja palveluiden kanssa, koska tuntuu, etteivät pienetkään asiat onnistu aina helpolla, saati sitten talonrakentaminen.

Olen itse perintäalalla ja tiedän, kuinka paljon ja helposti yrityksiä ajautuu konkurssiin. Otanko siis sen riskin, että tilaan materiaalin ja hankin ulkopuolisen rakennusfirman tekemään projektin? Tiedän, että vaikka kuinka selvittäisin rakennusfirman tiedot ja talousluvut etukäteen, ei se aina takaa siltä, etteikö yritykselle noin vuoden mittaisessa projektissa tulisi ongelmia. Itse emme halua rakennusprojektia ottaa kontollemme. Lisäksi mieheni työskentelee rakennusinsinöörinä ja hän myös näkee ja vääntää rakennusliikkeiden kanssa jo työkseen. Luotto tähän vaihtoehtoon ei meillä vain ollut kovinkaan suuri. Toki varmasti tämäkin ratkaisu jollekin sopii ja toimii.

Talotoimittajilla, ainakin puutalotoimittajilla, ovat hyvin hinnastot sivuillaan esillä mallistojensa taloista, ja jos ei halua itse suunnitella kaikkea alusta loppuun sekä budjetti on tarkemmin rajattu, löytyy tuoltakin oivia ratkaisuja mielestäni kaikille. Varaudu kuitenkin syntyviin lisähintoihin esimerkiksi materiaalien kohdalla, jotka voivat olla merkittäviä lisäkustannuksia.

Asiaan, laitoimme siis tarjouspyynnön 24:lle talotoimittajalle tai talotoimittajien myyjälle 13.7.2015. Joukossa oli niin kivitalotoimittajia kuin puutalojen toimittajia. Tässä piti jo alkuunsa huomata se, että osalla myyjistä oli useita eri talopaketteja myytävänä ja he myyvät käytännössä niistä vain yhtä (muista ei saa edes tarjousta).


Seuraavilta talotoimittajilta emme halunneet kysyä tarjousta erinäisistä syistä johtuen:


Tarjouspyyntöön suosittelen kirjaamaan ainakin seuraavia asioita (varmasti on asioita, joita kannattaa vielä kirjata lisää, jos tulee vain mieleen):

  • Sijainti
  • Päivämäärä
  • Omat yhteystiedot
  • Tarjouspyynnön tiedot:
  • Liitä mukaan omat suunnitelmat kodistasi (pohja ja mahdollinen julkisivu). Tällöin saat tarkemman tarjouksen talotoimittajilta ja vertailu on helpompaa, joskin siltikin hankalaa.
  • Hinnan tulee sisältää rakennuksen suunnittelu ja rakentaminen voimassa olevien määräysten mukaisesti.
  • Tarjouksen tulee sisältää arvonlisävero sekä pääurakoitsijan tiedot.
  • Tarjouksen tekemisen tulee olla maksutonta.
  • Tarjouksen voimassaoloaika.
  • Tarjouksen toimitustapa ja milloin se toivotaan viimeistään toimitettavan 

Lähetimme tarjouspyynnön ja kuten ajattelimme, suurin osa ei vastannut tarjouspyyntöön annetussa ajassa. Toki tiedostimme sen, että myyjät saattoivat olla kesälomalla juuri tuolloin, kuten itsekin olimme, emmekä täysin odottaneet kaikkien vastauksia asetetussa aikarajassa eli kolmessa viikossa. Osalta emme saaneet tarjouksia koko tarjousprosessin aikana.

Tosiaan tarjousten saavuttua kivitalotoimittajien osalta, huomasimme, ettei heillä itsellään ole rakennustiimiä taustalla vaan he toimittavat ainoastaan materiaalin. Tämä oli syynä siihen, että jätimme jo melko alkuvaiheessa kivitalotoimittajat pois listaltamme. Siirrämme riskin talon rakentamisesta mieluiten talotoimittajalle itselle. Osa kivitalotoimittajista ei myöskään toimittanut materiaaleja Jyväskylään saakka.

Lähtökohtaisesti ennen tarjouskilpailua puutalotoimittajista miellytti konseptiltaan Kastelli, Ainoa-koti ja Dekotalo. Näiden toimittajien kohteet olimme tarkasti asuntomessuillakin tutkineet ja myyjien kanssa keskustelleet. Aviomiehen vanhempien talo on myös Kastellin toteuttama, joten luottamus sen osalta myös sinne oli suuri.

Tarjoukset vaihtelivat talotoimittajittain paljon ja osaa joutui useasti muistuttamaan tarjouspyyntöön vastaamisesta. Kaikilta muilta kuitenkin saimme vastauksen ja tarjouksen paitsi Deko-talolta. Heillä on tyylinä, että tapaamisella käydään tarjous yhdessä läpi, sähköisesti ei tarjousta lähetetä eikä tarjouksen vertailu kotioloissa täten onnistu. Jyväskylän Deko-talon myyjä ei myöskään joustanut asiasta, vaikka kerroin, että emme millään voi käydä 24:llä eri talotoimittajalla ja haluamme nähdä ensiksi, että missä hintaluokassa heidän tarjous edes pyörii. Iseana oli, että valitsemme 3 parhaiten meille sopivaa tarjousta ja tulemme keskustelemaan asiasta heidän kanssaan ja tällöin voimme tavata, tässä säästyy aikaa molemmilta osapuolista, jos turhaa neuvottelua ei jouduta käymään. Tähän myyjä totesi vain, että hän ei tuhlaa aikaansa turhien tarjousten laatimiseen vaan käy asiat tapaamisissa sitten läpi. Hän myös lopulta haistatteli meille ja haukkui muutamaa nykyistä asiakastaan täysin ulkopuolisille toimijoille eli meille. Tämän jälkeen emme enää kommunikoineet kyseisen talotoimittajan kanssa. Tämä oli harmi, sillä toinen myyjä miellytti meitä asuntomessuilla.

Kolme finalistia

Lopulta meille selkeni kolme parasta tarjousta, myyjää ja talotoimittajaa. Valitsimme tarkempaan vertailuun Kastellin, Jukka-talon ja Ainoa-kodin. Tarjoukset poikkesivat paljon yksityiskohdiltaan toisistaan ja rakentamistapa oli myöskin kaikilla hieman eri. Myöskin myyjillä oli oma tyyli ja kaikki miellyttivät meitä. Kemia on tärkeää näin isoissa kaupoissa. Kävimme jokaisen kanssa useita neuvotteluja ja viilasimme tarjouksia. Jo tässä vaiheessa huomasimme, etteivät talotoimittajat ja myyjät hirveästi tingi hinnoistaan. Eniten tähän törmäsimme Kastellin osalta. Lisäksi tärkeää oli saada mahdollisimman paljon talotoimittajan kautta, ilman että itse kilpailuttaa eri huonekokonaisuuksia vaikka erikseen. Saimme hintoja ja talopaketin sisältöä tarkennettua ja meille muodostui muutama isompi tärkeä asia, jolla pääsimme tekemään ratkaisuja näiden kolmen toimijan osalta:
  • Lähtöhinta ja mahdollisten muutoshintojen yhteishinta
  • Julkisivun rappaus (vaikka kyseessä on puutalo, haluamme julkisivun rappauksella), sen toteutus ja hinta, onnistuuko heidän kautta?
  • Sisäkaton rappaus
  • Terassin lasitus
  • Terassiin komposiitti materiaaliksi
  • Kiintokalustevaraus
  • Rosteriset kodinkoneet
  • Seinäwc:t
  • Isot ikkunat (niin, että ulottuu lattian pintaan ja malli ns.kiinteä)
  • Käytetyt materiaalit ja niiden muutoshinnat
  • Takka
  • Saunaan mahdollisimman leveät lauteet 

Muita budjettiimme vaikuttavia asioita:
  • Pihakiveys
  • Väliaita
  • Ulkosauna
  • Autotalli/katos
  • Vanhojen rakennusten purkaminen
  • Maansiirtotyöt
  • Vesi-, viemäri- ja sähköliittymät
  • Rakennuslupahakemus (hintaan vaikuttaa esimerkiksi rakennuksen neliömäärä)

Jukka-talo ei valitettavasti pystynyt tarjoamaan haluamaamme sisäkattoa kaltevuudeltaan ja rappaus olisi pitänyt itse hankkia toiselta toimijalta. Myöskään ikkunoita ei voitu heillä toimittaa niin, että ulottuvat lattiaan saakka. Lisäksi hinta olisi noussut näiden vuoksi korkeammaksi. Näistä johtuen jatkoimme neuvotteluja enää Kastellin ja Ainoa-kodin kanssa. Lopulta päädyimme Ainoa-kotiin, koska tarjoukseen oli sisällytetty laadukkaampia materiaaleja jo valmiiksi (ei sitä halvinta mallia, jolla tarjous saadaan näyttämään edullisemmalta) sekä julkisivurappauksen hinta oli 20000 euroa edullisempi Kastelliin verrattuna. Kilpailutuksen aikana myyjä oli lisäksi joustava, hyvin tavoitettavissa ja huomioi tarkemmin pieniä yksityiskohtia peilaten koko ajan kokonaisuuteen sekä muutoshinnat saimme heti kysymisen jälkeen haluamistamme asioista, emme esimerkiksi viikon päästä. Ainoa-kodin (Pohjolan Designtalo) kanssa teimme kauppasopimuksen syyskuussa. Näin saatiin yksi iso asia hoidettua eteenpäin.

Vastaava työnjohtaja: Älä säästä isoveljessä

Heti talotoimittajan valitsemisen jälkeen aloimme kilpailuttamaan vastaavaa työnjohtajaa, tarjouspyynnön lähetimme neljälle eri henkilölle. Hinnat vaihtelivat 2500 eurosta 3500 euroon saakka. Valitsimme lopulta kokeneimman vastaavan työnjohtajan, vaikka hinta olikin muita kalliimpi. Koimme, että tässä asiassa ei kannata säästää. Tämä on se henkilö, joka pitää teidän puolia koko projektin ajan ja toimii niin sanottuna isoveljenä projektissa.

Pankkilaina: Marginaaleissa isoja eroja

Muista kilpailuttaa myös pankkilaina. Vaikka olisitkin tyytyväinen nykyiseen pankkiisi saattaa pankkien tarjouksissa olla isoja eroja, kuten meillä oli Osuuspankin ja Nordean välillä. Lisäksi kyseessä on iso laina, joten pienetkin erot ovat suuria. Olimme tätä ennen tyytyväisiä Osuuspankkiin, mutta lainatarjous oli huomattavasti Nordealla parempi. Lisäksi Osuuspankin virkailija oli kokematon ja teki yksinkertaisia laskuvirheitä. Olemme siis nykyään tyytyväisiä Nordean asiakkaita. Toki on muitakin pankkeja olemassa ja niissäkin kannattaa käydä jos halua ja aikaa riittää. Minulle on noiden pienempien pankkien osalta riittänyt töissä vääntämistä, joten nuo kaksi suurinta pankkia oli meillä ainoastaan kilpailutuksessa.


SHARE:

6 kommenttia

  1. Mä kävin tapaamassa erästä suositeltua vastaavaa työnjohtajaa Uudellamaalla. Hinta olisi 6300e. Lisäksi hän toimisi pääsuunnittelijana, hinta 1900e.

    Hänen rooli olisi kyllä aktiivinen, ns rakennuttajakonsultti, hän osallistuisi koko hankkeen vetämiseen ja kilpailuttaiis kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos viestistäsi. Kilpailutimme vastaavat työnjohtajat ja pääsuunnittelijat, valitsimme kuitenkin sen kalleimman, koska konsultointimäärää tai katselmusmäärää ei erikseen oltu määritelty, vaan hän lupasi auttaa projektin laadukkaasti alusta loppuun. Meillä vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija on ollut erinomainen, on nyt 3 kuukauden ajan käynyt tontilla lähes päivittäin, konsultoi ja vetää autotallinkin rakentamista täysillä ja samalla hinnalla! Olemme erittäin tyytyväisiä häneen. Meillä hinta oli 3250 euroa (sis.alv). Projekti loppuu meillä lokakuussa 2016 ja vastaava työnjohtaja/pääsuunnittelija on koko ajan mukana tuolla hinnalla. Hänet on myös palkittu Jyväskylän alueella. Teimme kirjallisen sopimuksen projektista myös hänen kanssaan.

      Hän ei kuitenkaan ollut mukana kilpailutuksessa, sen teimme itse. Hinta vaikuttaa hieman korkealta, joten suosittelisin vielä tarkentamaan, että mistä tuo hinta koostuu, sillä meidän saamat tarjoukset olivat hintaluokassa 2500 euroa-3250 euroa.

      Toivotan kovasti onnea projektillenne ja onnea uuteen kotiin :)

      Poista
  2. Hei,

    Kuulisin mielelläni ihan nimeltä kenestä vastaavasta työnjohtajasta on kyse, sillä meillä myös on vastaavan mestarin kilpailutus Jyvässeudulla edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      kiitos viestistäsi, kiva että voin olla avuksi.

      Me kilpailutimme Jyväskylän alueelta 3 eri vastaavaa mestaria: Urpo Lohi, Sakari Mäkelä (suunnittelu ja markkinointi sakari mäkelä ky) ja joku kolmas. Valitsimme Sakari Mäkelän ja onneksi! Aivan mahtava vastaava mestari, piti meidän puolia aina kun tarve oli.

      Erona tarjouksissa oli: Urpo Lohen ja tuon toisen, jonka nimeä en muista, hinta piti sisällään noin 5 kertaa käyntejä kohteessa ja 2 pitkää konsultointipuhelua. Hinta oli noin 300 euroa halvempi kuin Sakarilla,mutta eihän nuo puhelu- ja käyntikerrat riitä alkuunkaan.

      Sakarin tarjous meille oli hieman päälle 3000 euroa ja hänelle sai soittaa milloin vain, laittaa s-postia ja hän kävi tontilla vaikka kuinka monesti (valehtelematta ainakin 40 kertaa). Aina tuli paikalle ja monesti myös palavereihin, jotka kävimme Designtalon kanssa, sillä Sakari tietää rakentamisesta paljon enemmän kuin moni rakentaja itse! :) Designtalokin meinasi huijata monessa pienessä asiassa ja Sakari piti meidän puolia täysin. Suosittelen todella lämpimästi häntä. Voisi sanoa, että yksi onnistuneimmista asioista koko projektissamme oli valita Sakari.

      Tsemppiä rakennusprojektiinne ja onnea tulevaan uuteen kotiinne.

      Poista
    2. Moikka, voinko kysyä millaisista pienistä asioista oli kyse, joissa Designtalo meinasi teitä huijata?

      Poista
  3. Hei,

    Kiitos kysymyksestäsi. Luettelen muutamia asioita tähän, joita meillä tuli Ainoa-kodin sopimuksessa vastaan:
    - Muutoshinnat, pyytäkää hinnasto nähtäväksi. Eivät muuten anna sitä ennen sopimuksen allekirjoitusta.
    - Hyvitykset esimerkiksi sähkötyökaluista, lamput tulee automaattisesti pakettiin vaikkei niitä otakaan. Ne kannattaa pyytää poistamaan hinnasta 100% jo kilpailutuksessa.
    - Keittiöpaketti hyvitetään vain osittain, joten jos siihen tekee muutoksia, kannattaa se pyytää hyvittämään myös 100 %. Taitavat laittaa tietyn summan keittiöön ja jos siihen ei uppoakaan niin paljoa rahaa, niin ette saa hyvitystä. Joten kannattaa pyytää 100% hyvitys erikseen.
    - Käyttövesivaraaja oli laskettu riittämättömäksi ja meinasivat pyytää lisähintaa lisävaraajan asennuksesta (suunnittelija oli ajatellut, että vaikka meillä on amme niin emme ottaisi sitä käyttöön. Eihän se toki niin mene). Eli kannattaa laskea riittääkö käyttövesivaraajan teho teille.
    - Ikkunamallit kannattaa tarkastaa mieluisaksi, etteivät lätkäise mitä sattuu.
    - Ja maksakaa viimeinen erä vasta sitten, kun kaikki reklamaatiotkin on hoidettu (varmasti tulee jotakin ongelmia vastaan, niin siihen on hyvä varautua viimeisessä erässä).
    - Olkaa tarkkana vesieristyksien kanssa. Meillä ei todellakaan Jyväskylässä ollut työpäällikkö DT:ltä kartalla niistä. Itse piti pitää huolta, onneksi mieheni tarkastaa niitä myös työpaikallaan.
    - Jos haluatte hyvää laatua laatoittajalta, kirjatkaa se kauppasopimukseen erikseen. Me vaadimme sitä ja saimme hyvän tekijän tekemään laatoitustyöt. DT:llä normaalisti on virolainen tekemässä niitä ja on sitten erittäin töykeä ja suostuu vain 10x10 laattoja asentamaan. Eli suosittelen pyytämään jotakin toista laatoittajaa kuin tätä virolaista Lennarttia.

    Olihan noita ongelmia pitkin prosessin, mutta niihin pystyy tosiaan varautumaan ennen kauppakirjan allekirjoitusta ja pyytämällä kaikki kirjallisesti sopimukseen mukaan :) Nämä tuli äkkiseltään ainakin mieleen. Toivottavasti tästä oli apua.

    VastaaPoista

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig