Unelmaa rakentamassa.

Tontti

Tontin hankkiminen: Älä säästä tontissa

Tontin hinnat vaihtelevat suuresti eri alueittain. Tontin voi hankkia muun muassa kaupungilta tai yksityiseltä myyjältä. Yksityiseltä tontin saa monesti nopeasti ja tontit ovat suuruudeltaan kaupungin tontteja suurempia. Hinnat saattavat toki tämän vuoksi olla hieman kaupungin hintoja kalliimpia. Yksityisen kanssa voi vapaammin sopia hinnasta. Tontin hankkiminen vaihtelee kaupungeittain ja riippuen alueesta ja alueen kilpailusta tonttien suhteen saattaa kaupungin tonttia joutua jonottamaan kaupungilta pitkäänkin. Tontin hinta on sidottu. Kaupungin kanssa saattaa joutua käymään varsin raskaan tonttiarvontamenettelyn, tämä koskee ainakin osaa Jyväskylän kaupungin tontteja.

Mitä tonttiarvontamenettely tarkoittaa:

  • Tonttiarvontamenettelyyn pääsevät tontin hakijat valitaan heidän lähettämien hakemusten perusteella ensisijaisesti asunnontarvetta arvioiden. Yksityishenkilöt ovat etusijalla.
  • Ne, jotka pääsevät arvontamenettelyyn, heidän asunnontarvetta arvioidaan muun muassa perheen koon ja nykyisten asuinolojen, kuten asuinneliöiden ja asumismuodon perusteella.
  • Kaupungilla on aina oikeus tarkistaa hakijan antamat tiedot ja mikäli ne osoittautuvat virheellisiksi tai harhaanjohtaviksi, hakemus jätetään tonttiarvontamenettelyn ulkopuolelle.
  • Haku-ajan päätyttyä kaikille tonttiarvontamenettelyyn valituille hakijoille arvotaan järjestysnumero. Tämän jälkeen on yleensä muutama tontin valintatilaisuus, jossa jokainen menettelyyn päässyt voi valita haluamansa tontin arvonnassa saamansa numeron osoittamassa järjestyksessä. 

Tontti on yllättävän suuri osa perheen viihtyvyyttä, joten mieti etukäteen mitä haluat tulevalta tontilta. Tontissa ei kannata säästää. Mieti ainakin seuraavia seikkoja:

  • Haluanko ison vai pienen tontin?
  • Haluanko rinnetonttiratkaisun vai tasamaatontin?
  • Haluanko olla lähellä palveluita, rannan lähellä ja millaiset kulkuyhteydet paikasta on?
  • Onko haluamani tontti asemakaava-alueella, yleiskaava-alueella vai haja-asutusalueella? (Kunnallistekniikka, kaava-asetukset)
  • Millaisen pihan haluan? (Haluanko helppohoitoisen pihan? Tällöin kiveykset, sora ja kallioratkaisut sekä havukasvit ovat järkeviä vaihtoehtoja. Tietysti pihakasvien määrän kasvattaminen ja isot nurmialueet lisäävät puutarhatöiden määrää.)

Tontin voi saada myös lahjaksi. Tällöin täytyy muistaa se, että tästä joutuu maksamaan lahjaveroa. Varaa siis hieman ylimääräistä tuon veron maksamiseen.

Täältä löydät lahjaverolaskurin: http://prosentti.vero.fi/Pelalaskuri/EtusivuLahjavero.aspx

Lisätietoja lahjaverosta löytyy Vero.fi-sivustolta: https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Lahja

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig