Unelmaa rakentamassa.

Villa Amélie

Unelmaa rakentamassa

  • Tontti sijaitsee Ruokkeella, Jyväskylässä.
  • Tontti on suuruudeltaan 5253 m².
  • Se sijaitsee asemakaava-alueella.
  • Talotoimittajamme Ainoa-koti (Pohjolan Designtalo).
  • Suunnittelimme kodin pohjaratkaisun ja julkisivut itse.
  • Huoneistoala kodissamme tulee olemaan 167 m² ja kerrosala 194 m².
  • Tontille tulee lisäksi autotalli/autokatos sekä ulkosauna.
  • Budjetti yli 500000 euroa.

Villa Amelié-suunnittelu

Aloitimme unelmakotimme suunnittelun virallisesti heti asemakaavan varmistuttua Ruokkeelle maaliskuussa 2015. Olin jo sitä ennen katsellut kaikkia mainoksia tarkasti läpi, josko sieltä löytyisi kivoja materiaaleja muun muassa laminaateista ja laatoista sekä mietin millaiset huoneratkaisut, piharatkaisut ja muut kalusteet olisivat kivoja. Aviomies teki myös samaa, toki hieman pienemmässä mittakaavassa. Mielestäni tämä auttoi hahmottamaan suurempaa kokonaisuutta, vaikka toki pienemmistä asioista olikin kyse. Kävimme toki myös asuntomessuilla ja muilla rakentamiseen liittyvillä messuilla. Näiden anti oli kuitenkin mielestäni melko laihaa. Ratkaisut olivat usein liian erikoisia. Toki muutamia kivoja vinkkejä näistäkin sai irti.

Makuuhuoneet

Aloitimme huhtikuussa pikku hiljaa miettimään unelmien kodin pohjaratkaisua. Pohdinta alkoi makuuhuoneiden määrän miettimisellä. Meillä ei ole vielä lapsia, mutta haluaisimme todennäköisesti ainakin yhden lapsen. Minä puolestaan haluan itselleni pukeutumishuoneen ja päätimme, että jos joskus päätämmekin hankkia toisen lapsen (kuulostaapa hurjalta, eihän lasta noin vain hankita, eihän sitä tiedä, että saako sitä edes lapsia, mutta pakko jotenkin muotoilla), voidaan tästä huoneesta muokata toinen ylimääräinen makuuhuone. Päämakuuhuoneesta halusimme ison ja valoisan. Lisäksi halusimme sinne niin sanotun walk in-vaatehuoneen aviomiehelleni, jonne tulee isot ja siistit vaatekaapit/lokerot ja iso peili.

Työhuone

Pyöritämme aviomiehen kanssa päivätöiden ohella iltatöiksi pientä toiminimeä nimeltä e-Seijes ( http://www.e-seijes.com/ ). Laadimme energiatodistuksia Jyväskylän alueella, lähinnä asunto-osakeyhtiöille. Tämän vuoksi näimme tarpeelliseksi myös työhuoneen olemassa olon. Lisäksi aviomieheni on myös intohimoinen kirjojen lukija, joten myös tila isoille kirjahyllyille tulee tarpeeseen.

Aviomiehelle tärkeätä oli pääsy terassille saunasta ja pesuhuoneesta. Tämän vuoksi päädyimme laittamaan nopean pääsyn terassille työhuoneen kautta ja työhuoneen sijoitimme pesuhuoneen ja saunan läheisyyteen.

Olohuone, keittiö & eteinen

Tärkeää minulle oli, että olohuone on iso ja siellä on isot ikkunat sekä keittiö on olohuoneen yhteydessä ja keittiösaareke erottaa ne toisistaan. Lisäksi eteinen ei saa olla ahdas vaan mahdollisimman avara. Mietimme monta viikkoa sopivaa pohjaratkaisua ja viimeisen palasen toi yöllinen ideani erottaa iso eteinen ja olohuone toisistaan 2-puoleisella valkoisella takalla. Nämä olivat niitä tärkeimpiä piirteitä pohjan suunnittelussa ja sitten täytyi vain keksiä hyvät paikat kahdelle vessalle, kodinhoitohuoneelle, vaatehuoneelle sekä saunalle ja pesuhuoneelle.

Kodinhoitohuone

Halusimme sinne lähtökohtaisesti kurasyöpön, koska meillä on 2 pientä koiraa ja mahdollisesti tulevaisuudessa lapsia. Nyt olemme suunnitelmiin hieman muuttaneet tuota, mutta ajatus on edelleen sama. Kodinhoitohuoneeseen itse halusin paljon säilytystilaa ja integroidun silityslaudan. Halusimme myös vaatehuoneen kodinhoitohuoneen yhteyteen ja ulko-oven.

Julkisivu

Kodin tuli olla 1-tasoinen ja seinäpintojen rapattu valkoiseksi. Ei siis välttämättä mitenkään omaperäinen, mutta mielestämme se paras ratkaisu juuri meille. Halusimme ehdottomasti pulpettikaton ja väriltään se on tummanharmaa (asemakaavassa määrätty ja sopii erinomaisesti meille). Materiaaliltaan se on tiiltä. Minä olin tiilen kannalla alusta asti, mutta mies olisi halunnut peltikaton sen edullisuuden vuoksi. Tarjouskilpailuja käydessä kuitenkin selvisi yllätykseksi, että konesaumapelti onkin hieman arvokkaampaa kuin tiili materiaalina, joten päädyimme tiileen. Halusimme lisäksi isot ja korkeat ikkunat olohuoneeseen, joten katto päätettiin asettaa sieltä korkeimmaksi. Pääulko-oven tiesimme olevan tässä vaiheessa jo tummanharmaa ja muiden ovien valkoisia tai lasisia. Ikkunoita halusimme paljon ja osista näistä myös pitkiä ja kapeita.

Piha

Pihamme on iso ja nurmikkoalaa tulee paljon. Pidämme pienistä havukasveista, kuten tuijista, kääpiövuorimännyistä ja harmaakatajista. Pihalle tulee soraa ja hieman istutuksia sekä niin sanottuja kukkapenkkejä (tulemme tekemään betonisia, karuja laatikkopenkkejä, jotka rappaamme valkoisiksi). Tontin takaosassa on iso ja pitkä rinne, joka ulottuu pieneen puroon. Puron läheisyyteen ajattelin istuttaa ainakin kurjenpolvea sekä rinteeseen tulee soraa ja vuorimäntyjä, jotta se on mahdollisimman helppohoitoinen, mutta samalla siisti. Pihasuunnitelmasta olen aikalailla itse vastuussa, mutta aviomies halusi lisäksi istuttaa ja säilyttää muutaman vaahteran sekä istuttaa koivuja lisää. Meillä on onneksi samanlainen maku, joten päätökset saadaan helposti tehtyä yhdessä. Minä en ainakaan halua päättää kaikkea yksin vaan on mukava, että molemmat osallistuvat urakkaan kokonaisvaltaisesti. Pihasuunnitelman tein siis myös jo tässä vaiheessa, jotta se helpottaa maatöiden aloittamista sekä asemakaavaan talon paikan suunnittelemista.

Autalli/katos ja pihasauna

Päätimme rakentaa autotallin, jossa on autotalli ja - katos sekä takana noin 16 neliön varasto. Varastotila oli meillä tässä ajattelun lähtökohtana. Viimeaikaisiin suunnitelmiin lisäsimme takaseinustalle suunnitelmiin myös pienen katoksen peräkärrylle ja päältä ajettavalle leikkurille. Värimaailmamaltaan autotalli/katos on valkoinen ja mahdollisimman leveää lankkua. Kattoon tulee samaa tiiltä, kuin omakotitaloon ja se on malliltaan kaksoispulpettikatto. Myös muutaman ikkunan halusimme autotalliin.

Teemme todennäköisesti omakotitalon valmistuttua vasta pienen ulkosaunan, jonka yhteyteen tulee terassi ja palju. Tämä on joskus sitten oma projektinsa, mutta meidän tuli se suunnitella jo tässä vaiheessa, koska haluamme saada sen samaan rakennuslupahakemukseen, jotta saamme luvan sille edullisemmin.

Kuvat ovat itse piirtämiämme:


Autotalli/katos


Pihasauna


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig