Unelmaa rakentamassa.

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Pihakasvit & mullan levitystä

Multa- ja nurmikkohommia

Päätimme hankkia mullat Jyväskylän Mustankorkealta. Hinta tuntui edulliselta ja mullan laatu hyvältä. Mustankorkealta saa hakea multaa peräkärryyn tai ihan tilaamalla kuorma-autoittain multaa pihalle. Tilasimme Omapiha Nurmikkomultaa, joka on valmiiksi kalkittua ja ravinteikasta. Multa on valmistettu turpeesta, bio- ja lietekomposteista ja maa-aineksista.

Ohessa hinnasto. Hinta oli 12,40 euroa/tonni. Tilasimme yhteensä noin 230 tonnia eli 10 kuorma-autolavallista. Asumme melko lähellä mustankorkeaa, joten yhden kuljetuksen hinnaksi tuli vain noin 117 euroa. Yhteensä multa tuli maksamaan hieman päälle 3000 euroa. Hinta tuntui aluksi itsestä kovalta, mutta tämä on taas niitä ison tontin haittapuolia. Lisäksi ohjeen mukaan meidän olisi pitänyt tilata vielä enemmänkin kuormia, että joka puolelle saataisiin tuo suositeltu 10-20 cm multakerros. Meillä oli kuitenkin maa jo hyvinkin multaista ja hiekkaista osittain valmiiksi, joten esimerkiksi joen rantaan laitoimme vain noin 3-4 cm kerroksen multaa. Kaikki tuo multa on levitetty pelkillä kottikärryillä ja urakkaa on riittänyt ja vielä hieman on tuota levittämättäkin. Näyttäisi siltä, että tuo määrä riittää hyvin ja moniin paikkoihin on levitetty multaa 20 cm kerroksiksi, tosin jyräämisen jälkeen tuo määrä painuu alemmaksi.

Pihat tasattiin maansiirtoliikkeen (Rikamat) toimesta melko hyvin jo viime vuonna. Talven jäljiltä maa kuitenkin usein painuu ja kuoppia sekä kumpuja muodostuu. Olemme siirtäneet kottikärryillä vanhoja maa-aineksia paikasta toiseen ja ennen mullan levittämistä tällä pyrkineet saamaan maan mahdollisimman tasaiseksi.

  1. Tasoita maanpinta olemassa olevilla maa-aineksilla mahdollisimman tasaiseksi
  2. Levitä multa kottikärryllä tai pienkaivurilla kasoiksi.
  3. Levitä kasat haran avulla mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi ja jyrää piha tai alue (meillä 5000 neliön tontti niin levitämme multaa alueittain, sillä samalla myös muut pihan elementit muodostuvat) karkeasti.
  4. Jyräämisen avulla näet, että mihin kohtaan tulee vielä lisätä multaa. Myös pitkä lauta on hyvä apuväline. Muista kuitenkin ottaa huomioon myös pihan kaadot. Ainakin pihan tulee talon lähellä viettää talolta pois päin.
  5. Seuraavaksi levitetään siemenet (kylvä ristiin, puolet toiseen suuntaan ja toiset toiseen suuntaan), jonka jälkeen siemenet peitetään haraamalla ja tämän jälkeen vielä jyräämällä. Tämä takaa sen, ettei linnut syö siemeniä eikä sade niitä huuhtele.
  6. Odotetaan nurmikon kasvamista. Toivotaan sadetta, jotta nurmikko saa hyvän lähdön. Ohjeiden mukaan maan pinta pitäisi pitää kosteana 1-3 viikkoa, siementen itämisen ajan. Tosin Suomessa sade ei kovin harvinainen näky olekaan, joten eiköhän tuosta nurmikosta hyvä tule. Mieluiten tosiaan kylvää siemenet silloin, kun on luvattu pieniä sateita ja usein.

Valitsimme Greencare Olonurmikko-siemenseoksen pihaamme. Ostimme 10 kilon (10 kg) säkkejä 6 kappaletta ja voi olla, että joudumme ostamaan vielä lisää. Ohjeistuksen mukaan tuo 10 kiloa riittää 333 neliölle (333 m2) eli noin kourallinen neliömäärälle. Ohjeistuksen mukaan seos riittää siis 1800 neliölle ainoastaan, joten katsotaan miten tuo riittää. Meillä meni 2,5 säkkiä 850 neliölle. Muut alueet ovat pihassa vielä kesken.

Olonurmikko on helppohoitoinen siemenseos, joka kestää hyvin kuivuutta ja kohtalaisesti kulutusta. Seos sisältää paljon punanataa ja raiheinän ansiosta, nurmikko vihertää hyvinkin nopeasti. Kestävyyttä seokseen työ niittynurmikka.

  • Punanata 65 %
  • Niittynurmikka 25 %
  • Englannin raiheinä 10 %

Ostimme itse nuo Greencaren 10 kilon säkit Hong Kongista. Vertailimme hintoja monien eri kauppojen välillä ja tuolla se oli edullisinta; alle 60 euroa/säkki.

Lisätietoja nurmikkoseoksesta : Greencare

Pihakasvit ja multakasat

Myös pihan suunnittelussa tulee ottaa huomioon kustannukset eli budjetoiminen on tässäkin vaiheessa tärkeää. Parhaiten kustannukset saa arvioitua laatimalla hyvän kokonaiskuvan pihasta; sen pihakasveista, istutuksista, portaista, kiveyksistä, puista, sora- ja multa-alueista. Kun on hyvä suunnitelma, on hyvä aloittaa tekeminenkin. Haasteena itsellä oli pihan suuruus. Tuntui helpolta suunnitella pieni piha ja sen kokonaisuus, mutta mitenkäs halutut elementit sidotaan yhtenäiseksi suureen pihaan? Pihan suunnittelu ei käynyt ihan tuosta noin vaan. Selasin Pinterestiä ja muita kuvia, otin vinkkejä lehdistä ja asuntomessuilta sekä käytin omaa mielikuvistusta. Halusin pihasta melko helppohoitoisen (joskin nurmialuetta on yli 3000 neliötä) ja simppelin. Paljon on erilaisia sora-ja kiviaineksia, nurmialuetta, havuja (joskin osa kuollut karussa kevät- ja kesä-säässä) ja muutamia perenna- ja kukkalajikkeita.

Havukasvit

Suuresta pihasta johtuen on pihakasveille varattu 3000 euroa; kukat, puut, pensaat ja havut. Tuntuu, että tosiaan, kyllä tuo summa saattaa hyvinkin kertyä vielä. 

Viime vuoden puolella tuli ostettua myös jo osa havuista lähes 200 kpl, melkein kaikki Kodin Terrasta. 33 kpl niistä paleltui viime talven pakkasissa ja tuulissa (vaikka ne olikin suojattu). Osaksi myös kevään aurinko poltti niitä, vaikka suojaverkko olikin niihin asennettu. Ymmärrän, ettei Kodin Terrakaan voinut asian osalta mitään eikä havut menneet takuuseen.

Olen ostanut erilaisia kukkia, puita, pensaita ja havuja pihaan, ajattelin laittaa kuvia valinnoistani:

Kääpiösinikataja/Sinikataja (Juniperus squamata, Blue Star)

Kuvahaun tulos haulle kääpiösinikataja
Kääpiösinikataja/Sinikataja


Tämä on minun henkilökohtainen lemppari havukasveista. Näitä ostettiin yhteensä noin 25 kpl. Olen huomannut, että tämän kanssa pitää olla kuitenkin tarkka ja suojata se hyvin esimerkiksi talvella pakkaselta ja keväällä auringolta. Neulaset ovat teräväkärkisiä ja hieman sinertäviä. Havukasvina se on pyöreähkö, tiheäkasvuinen ja pienehkö. Mielellään tykkää olla auringossa ja kuivassa eli hyvin vettä läpäisevässä kasvupaikassa.


Kataja, Sinikataja, Juniperus squamata 'Blue Swede'
Sinikataja

Sinikatajia on paljon erilaisia, ja ostin meille myös näitä isompia (noin 30 kpl) ja laakamaisempia havuja. Tarkoitus on saada rinnettä peittoon näiden ihanien sinisävyisten havujen avulla.


Sinilaakakataja (Juniperus Hor.Glauca)

Kuvahaun tulos haulle sinilaakakataja
Sinilaakakataja

Suurin osa näistä kuoli meiltä viime talven jäljiltä (ostimme yhteensä 15 kpl ja 10 niistä kuoli), vaikka ne suojattiin mielestäni ohjeiden mukaisesti. Muodoltaan se on laakamainen maanpeittokasvi, joka on aina vihreä. Väriltään tämäkin on hieman sinertävä ja se tykkää olla auringossa melko kuivassa paikassa.


Kääpiövuorimänty (Pinus Mugo Pumilio)

Kuvahaun tulos haulle kääpiövuorimänty
Kääpiövuorimänty

Tykkään näistä, vaikka ne on karuja ja hieman kolkkoja. Ne on kuitenkin todella kestäviä, matalakasvuisia ja tiheitä. Nämä kannattaa istuttaa hiekkapitoiseen maahan ja aurinkoiseen paikkaan. Meillä onkin näitä paljon, olen tainnut ostaa näitä jo 70 kpl.


Timanttituija (Thuja Smaragd)

Kuvahaun tulos haulle timanttituija
Timanttituija
Halusin nimen omaan tämän tiheäkasvuisen ja siistin pylvästuijan. Osa timanttituijista on hapsuisia ja tykkään tästä Smaragdin tiiviistä pylväsmäisestä rakenteesta. Menestyy varjossa ja auringossa, mutta tällöin pitää olla syvämultainen maa. Tätä voi myös leikata tarvittaessa. Kodin Terrassa oli toukokuussa 2017 hyvä tarjous, näitä sai 5 kpl 40 eurolla. Ostimmekin sitten näitä meille yhteensä 25 kpl ympäri tonttia. Hieman osa on kärsinyt alkukesän pakkasista. Istutin ne toukokuun lopussa, mutta koska tuolloin olikin vielä pakkasöitä niin osa kasveista vähän säikähti pakkasia.


Pallotuija (Thuja Danica)

Kuvahaun tulos haulle pallotuija
Pallotuija
Takapihalle teemme pihakivien kanssa näistä (15 kpl) käytävän, joka erottaa nurmialueet toisistaan sekä selkeyttää pihan rakennetta. Ostimme kooltaan keskikokoisia, jotta ne näyttävät heti jo hieman kivemmilta pihassa. Tämä on hidaskasvuinen ja väriltään vaalean vihreä. On myös helppohoitonen ja selviää varjossa että auringossa.


Pihakasvit & kukat

Ehdoton suosikkini on pioni/kiinanpionit. Olen ostanut meille niitä valkoisina, vaaleanpunaisina ja fuksianpunaisina. Ajattelin istuttaa niitä moneenkin eri paikkaan. Suunnitelma täsmentyy koko ajan näiden osalta.

Kuvahaun tulos haulle pioni
Kiinanpioni
Kuvahaun tulos haulle pioni
Kiinanpioni
Aiheeseen liittyvä kuva
Kiinanpioni
Ostin Jyväskylän rakennusmessuilta myös erilaisia liljoja. Osa näistä on tuoksuliljoja. Ajattelin istuttaa näitä ulkosaunan viereen, isojen kivien läheisyyteen.

Kuvahaun tulos haulle lilja
Lilja
Kuvahaun tulos haulle lilja
Lilja
Unikoita/Siperianunikoita istutin ainakin ulkosaunan kivien väliin. Voi olla, että istutan niitä lisää myös joen rantaan.


Unikko
Kaunokaisia, suikeroalpeja, sammalleimuja, patjarikkoja (valkoinen ja pinkki), komeasinikuunliljoja, myrttineilikoita, laukkaneilikoita ja siperiankurjenmiekkoja/kääpiökurjenmiekkoja löytyy muun muassa aitan edestä, ulkosaunan kiveykseltä, ylätasanteelta, joen rannasta ja takapihan istutuksista.


Kuvahaun tulos haulle kaunokainen
Kaunokainen

 Suikeroalpi

Sammalleimu
Kuvahaun tulos haulle patjarikko
Patjarikko
Kuvahaun tulos haulle patjarikko
Patjarikko

 Komeasinikuunlilja
Kuvahaun tulos haulle myrttineilikka
Myrttineilikka

Siperiankurjenmiekka/kääpiökurjenmiekka
Kuvahaun tulos haulle laukkaneilikka
Laukkaneilikka
Puut & pensaat

Terijoen salavia saimme istutettua useita helposti, sillä otimme naapurista juurtumaan oksia ämpäriin. Istutimme puut sitten, kun niissä oli punaiset juuret valmiina. Myöskin koivuja saimme haettua tien toiselta puolelta juurineen (miehen vanhempien omistama tontti). Tosin kylmä alkukesä on hieman ollut ongelmallinen puiden istuttamisen osalta.

Kuvahaun tulos haulle terijoen salava
Terijoen salava

 Koivu
Pylväshaavat istutimme lähelle autotallia.


Kuvahaun tulos haulle pylväshaapa
Pylväshaapa

Koristeomenapuita (Royalty)/Purppuraomenapuu istutimme rinteen reunalle, niin että ne näkyvät alatasanteelle joen rantaan ja lisäksi ulkosaunalle.



Kuvahaun tulos haulle koristeomenapuu royalty
Purppuraomenapuu/koristeomenapuu

Koristekirsikkapuita/Pilvikirsikkapuita istutimme ylätasanteelle 2 kpl.

Pilvikirsikka/Koristekirsikka
Istutimme kaksi luumupuuta (Sinikka) joen rantaan.

Kuvahaun tulos haulle luumu sinikka
Luumupuu Sinikka


Raja-aidaksi tielle päin valitsimme koristearonian. Se on yksinkertainen, mutta syksyllä ihanan värikäs. Niitä istutimme aina 50 cm välein noin 70 metrin matkalle. Ostimme nämä puolestamme Hong Kongista. 

Kuvahaun tulos haulle koristearonia
Koristearonia
Marjapensaat

Mieheni halusi istuttaa marjapensaita ja teimmekin niille mustat istutuslaatikot, jottei juuret pääse leviämään hirveän laajalle ja ne pysyvät siisteinä. Istutuslaatikoiden viereen laitoimme vaaleaa soraa. Laitoimme myös suodatinkankaat asennuksen yhteydessä istutuslaatikoiden ulkoreunoille. Tämän osalta pitää laittaa kuvia vielä myöhemmin. 

Istutimme mustaherukka- ja punaherukkapensaat sekä vaalean ja punaisen karviaispensaan. Lisäksi yhdessä laatikoista on mansikkaa. Löysimme nämä Hong Kongista.
 
Mustaherukka 
Punaherukka
Kuvahaun tulos haulle vaalea karviainen
Vaalea karviainen
Kuvahaun tulos haulle punainen karviainen
Punainen karviainen
Kuvahaun tulos haulle mansikka
Mansikka

Budjetointi/Pihasuunnitelma/ Pihan suunnitteleminen/Kokonaiskuva/ Kustannusten arvioiminen/ Pihakivet/ Raja-aita/ Havukasvit/ Pihakasvit/ Puut/ Marjapensaat/ Pensaat/ Pensasaidat/ Raja-aidat/ Mikä on hyvä raja-aitapensas? / Miten raja-aita istutetaan?/ Portaiden rakentaminen/ Istutukset/ Sora / Sora-alueet/ Soran levitys/ Ison pihan pihasuunnittelu/ Kääpiösinikataja/ Sinikataja/ Kukat / Havut/ Juniperus squamata, Blue Star/ Kodin Terra/ Hong Kong/ Hankkija/ Kasvupaikka/ Havujen kasvupaikka/Aurinkoinen/ Varjoisa/Sinilaakakataja/ Juniperus Hor.Glauca/ Kääpiövuorimänty/ Pinus Mugo Pumilio/ Pihaverkkokauppa/ Timanttituija/Thuja Smaragd/ Pylvästuija/Pallotuija/ Thuja Danica/ Pihakasvit/Pioni/ Kiinanpioni/ Valkoinen pioni/ Vaaleanpunainen pioni/ Fuksianpunainen pioni/ Lilja/ Liljat/ Vaaleanpunainen lilja/ Valkoinen lilja/ Unikko/ Unikot/ Valkoinen unikko/ Punainen unikko/ Keltainen unikko/ Oranssi unikko/ Siperian unikko/Kaunokainen/ Suikeroalpi/Sammalleimu/ Patjarikko/ Komeasinikuunlilja/Myrttineilikka/ Laukkaneilikka/Siperiankurjenmiekka/ Kääpiökurjenmiekka/ Terijoen salava/ Koivu/Pylväshaapa/ Koristeomenapuu/Purppuraomenapuu Royalty/Pilvikirsikka/ Koristekirsikkapuu/ Valkoinen puu/ Valkoinen kirsikkapuu/Vaaleanpunainen koristeomenapuu/ Luumupuu Sinikka/ Koristearonia/ Aronia/ Värikäs raja-aita/ Rajaaita/Mansikka/ Karviainen/ Punainen karviainen/ Vaalea karviainen/ Mustaherukka/ Punaherukka/ Marjat/ Marjapensaat/ Mustaherukkapensas/ Punaviinimarjapensas/Karviaispensas/ Istutusväli 50 cm/ Pihamulta/ Mustankorkea/ Omapiha/ Omapiha Nurmikkomulta/ Nurmikko/ Nurmikkomulta/ Jyväskylä/ Ruoke/ Designtalo/ Ainoakoti/ Ainoa-koti/ Nurmikon istuttaminen/ Mullan levittäminen/ Mullan levitys/ Miten levitän pihamullan?/ Miten istutan nurmikon? / Pihatyöt/ Multa/ Pihan mullitus/ Mullittaminen/ Jyrääminen/ Mullan jyrääminen/ Jyrä/ Mullan haravointi/ Mullan haraaminen/ Hara/ Haraaminen/ Nurmikon istuttamisen vaiheet/ Mullan levittämisen vaiheet/ Miten teen hyvän nurmikon?/ Miten levitän mullan oikein?/ Kalkittu multa/ Ravinteikas multa/Mullan hinta/ Nurmikon hinta/ Greencare/ Greencare nurmikko/ Greencare-nurmikkoseos/Greencare nurmikkosiemen/ Nurmikkosiemen/Siemenseos/Olonurmikko/ Olonurmikkoseos/ Siemenseos/ Greencare Olonurmikko/Helppohoitoinen nurmikko/ Kesätäv nurmikko/ Niittynurmikka/ Punanata/ Raiheinä/ Nurmikkoseoksen levittäminen/ Nurmikon kylväminen/ Miten nurmikko kylvetään?/ Nurmikon asennus/ Pihamullan laitto/ Multa-alueiden suunnittelu/



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig