Unelmaa rakentamassa.

keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Tiilikatto vai peltikatto?


Pohdimme pitkään ennen oman talon rakentamista sekä tiilikaton että konesaumapeltikaton/Ruukin pystysaumakatelevyn hyviä ja huonoja puolia. Kattokulma oli myöskin talossamme sellainen, että molemmat vaihtoehdot olivat mahdollisia. Päädyimme lopulta tiilikattoon. Tuolloin 2016 vuonna tiilikatto ja konesaumapeltikatto olisivat meillä tulleet saman hintaisiksi. Hinta ei siis tässä tapauksessa ollut ratkaiseva vaan muut tekijät. Nykyään varsinkin Ruukin konesaumapellin hinta on noussut (koronan jälkeen pellin hinta noussut räjähdysmäisesti). Normaali peltikatto (esim. tiilikuvioitu) on puolestaan kaikista vaihtoehdoista se halvin. Huopakattoja olemme käyttäneet meillä pienissä ulkorakennuksissa sekä ulkosaunassa, se oli helppo tehdä itse.

Meillä mielipide muodostui näistä seikoista ja valinta oli niiden jälkeen selvä:

Tiilikatto

+ Pystymme itse huoltamaan sitä paremmin, tiilien vaihto onnistuu helposti (hyvin vähän niitä on mennyt rikki muutenkin 1-2 kpl talvessa)
+ Kun maalipinta joskus kuluu mm. auringon takia (20-30 vuoden päästä), pystyn itse huoltomaalaamaan katon
+ Tiilikatto on hiljainen; siitä ei kuulu sisälle sateen ropina eikä tuuli ota siihen samalla tavalla kuin peltikattoon.
+ Lumet eivät valahda niin yhtäkkiä kerralla alas kuin peltikatosta. Meillä on kaksi koiraa takapihalla vapaana ja lapsiakin oli aikomus valintahetkellä tehdä. Oli selvää, ettei riskejä oteta tämän osalta. Lumiesteet toki auttavat asiassa, mutta niin monesti olen nähnyt lumen tulevan rytinällä alas konesaumakatolta, että en halunnut ottaa riskiä meillä tuon osalta. Toki lunta tulee alas myös uudelta tiilikatepinnaltakin, mutta pikkuhiljaa.
- Ulkonäkö ei ole kaikkien mieleen. Itse pidän enemmän konesaumapellin modernista ilmeestä. Tiilikate saattaa olla liian romanttishenkinen tai perinteinen. Riippuu millaiseen kohteeseen se tulee.
- Sammal aiheuttaa ns. maatumisilmiön tiileen. Meillä tämä ei ole ongelma, sillä puita ei ole kattojen lähellä sekä olemme tarkkoja katon yleisilmeestä muutenkin.

Konesaumapeltikatto/pystysaumakatelevy

+ Ulkonäkö. Se on moderni.
+ Monen mielestä huoltovapaa (On, jos osaa itse huoltaa sen. Itse olen tästä eri mieltä, sillä valitettavan usein läpiviennit vuotavat. Meillä on muutama uusi sijoitusasunto ja kaikissa niissä sekä vähän vanhemmissa taloissa on konesaumapeltikattojen läpivientien kanssa ongelmia. Vesivahinkoja on tullut osiin kohteista. Jatkossa noissa taloyhtiössä on palkattu ammattilaiset tarkastamaan kattojen kunto vuosittain vuotojen estämiseksi.) Kannattaa siis huoltaa säännöllisesti tätä itse.
+ Niihin luvataan pitkäikäinen maalipinta (ainakin Ruukilla)
- Maalipinnan kulumisen jälkeen emme osaa itse käsitellä kattoa.
- Tuulen sekä sateen ääni kuuluu läpi. Itse olen tavattoman huono uninen ja herään pieniinkin ääniin. Tuulen ulina tai sateen ropina herättää yöllä täysin ja saattaa aiheuttaa myös migreenin. Varsinkin nyt, kun tuntuu, että tuulet ovat voimistuneet niin peltikatto tuntuu välillä lentävän mukana. Tähän auttaa toki se, että asentaa peltikaton alle äänieristyselementit. Monesti esimerkiksi muuttovalmistalopaketeissa, tämä tulee osata vaatia tai pyytää erikseen. Tämä oli meille ehkä se suurin syy, miksi päädyimme tiilikattoon. Kattomateriaalin paksuus on yleensä suoraan verrannollinen äänieristyksen tehokkuuteen. Tiiltä pidetään kattomateriaaleista hiljaisimpana.
- Saattaa paukkua lämpötilavaihteluiden vuoksi.
- Lumet tulee kovaa alas lumiesteistä huolimatta.
- Emme osaa itse huoltaa konesaumapeltikattoa.

Nämä ovat täysin makuasioita ja jokainen valitsee itselle parhaan vaihtoehdon. Meillä kuitenkin vaikutta valintaan nämä yllä mainitut seikat. Käytännöllisyys voitti ehkä sen ulkonäön tässä tapauksessa meillä.

Tiilikatto vai peltikatto?/ Tiilikatto vai konesaumapeltikatto/ Tiilikatto/ Konesaumapeltikatto/ Plussat ja miinukset/ Unelmaa rakentamassa/ Villa Amélie/ Finish Design/ Our home/ Our Style/ Bloghome/ Instahome/ Skandinaavinen/ Interior/  Scandinavian home/Inspiroiva koti/ Nordichome/ Decoration/ Oma koti/ My home/ Nordiskahem/ Nordiskehjem/Fina hem/ Mynordichome/ Mynordicroom/ Interior for you/ Modern/ Minimalistic/ Ainoa-koti/ Ainoa/ Designtalo/ Pohjolan Design-talo Oy/ Jyväskylä/ Ruoke/ Podeta Oy/ Den Finland Oy/ Designtalo/ Design-talo/ Design-Talo DTG / Valkoinen talo/ White house/ Vit hem/ Iso piha/ Iso piha 5200 neliötä/ Villa Skandi/ Villa Skandi Oy/ Villa Kauno/ Villa Sulo/ Muuttovalmiskoti/ Oma tontti/ Muuttovalmispiha / Muuttovalmisomakotitalo/ Muuttovalmisparitalo

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig