Unelmaa rakentamassa.

tiistai 22. elokuuta 2023

Omakoti- ja paritalon syyshuolto

Muistilistaa syksylle ja talvelle:

Rännien ja syöksytorvien puhdistus: veden pitää virrata esteettä ränneissä ja syösytorvissa. Onkin tärkeää puhdistaa lehdet ja lika näistä, ettei vesi virtaa niistä väärään paikkaan.

Salaojien kunnon tarkastus: tarkasta, että sadevesi ohjautuu talolta pois päin. Myös sadevesikaivojen ja salaojakaivojen kunnon tarkastus on hyvä tehdä syksyllä.

Ikkunat ja ovet: tarkasta tiivisteiden kunto ja korjaa tarvittaessa.

Kattotarkastus: ennen talvea on syytä käydä katolla tarkastamassa ettei siellä ole vaurioita. Päällysmateriaalin kunto, saumojen tiiveys ja kattoturvatuotteiden kunto on hyvä tarkastaa kunnolla. 

Ilmanvaihto: säädä ilmanvaihto vuodenajan mukaiseen asentoon.

Lämmitysjärjestelmä: säädä lämmitysjärjestelmä vuodenajan mukaiseen asentoon.

Ulkovalaistus: pihavalaistuksen kunnon tarkastus on hyvä tehdä syksyn pimenevinä iltoina.

Veden ja energiankulutus: näiden seuraaminen mahdollistaa huomaamaan mahdolliset poikkeavuudet, jolloin on helpompaa havaita mahdollisia vikakohtia.

Piha talvikuntoon: Syksyllä on hyvä valmistaa piha talven varalle. Nurmikko kannattaa jättää talvehtimaan hieman pidemmäksi 5-10 senttiseksi, puut ja pensaat suojata verkoilla sekä kompostoida pihan lehdet ja kasvijätteet mullaksi. Havukasvit on syytä huputtaa ainakin ensimmäistä talvea varten, jottei kevätaurinko polta niitä. Suosittelen asentamaan huput jo syksyllä, koska keväällä lumi on monesti huputtamisen tiellä. Syksy on hyvä aika myös istuttaa monivuotisia kasveja sekä leikata puita ja pensaita tarvittaessa.

On tärkeää hoitaa huoltotoimenpiteitä säännöllisesti ja tunnollisesti. Näin oma koti pysyy hyvässä kunnossa ja mahdolliset ongelmat havaitaan hyvissä ajoin. Kodin tunnollinen hyvänäpito auttaa kodin pysymään viihtyisänä ja turvallisena.

- Laura -

#villaskandi #jyväskylä #ruoke #unelmaa rakentamassa #seijesvirta

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig