Unelmaa rakentamassa.

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Muutoshinnat

Ole tarkkana

Meillä on ollut jokseenkin ongelmia Design-talon kanssa noiden muutoshintojen suhteen. Tämä on yksi suurimmista ongelmista muuttovalmiissa talopaketissa ja se oli tiedossa, mutta sen laajuus yllätti meidät kuitenkin. Haluan kuitenkin painottaa: samat ongelmat ovat varmastikin myös muilla talofirmoilla. Ongelma on siis laajempi ja meidän kuluttajina tulee olla vain tarkkoja. Luulimme, että olimme ottaneet asiat laajasti ja tarkasti huomioon. Alla meidän kohdalle vastaan tulleita epäeettisiä ratkaisuja Desing-talolta:

  • Sähkömuutokset: Design-talo hyvittää poistettavista valaisimista (myös valaisinpeilit) vain 50 %. Suosittelen jättämään valaisimet kokonaan pois kauppasummasta, jos omia valaisimia on paljon ja haluaa jotakin muuta kuin niitä peruslamppuja. Itse emme tajunneet tätä vaan jouduimme tästäkin vääntämään. Mielestäni ei ole oikein, että maksamme lampusta joka meille ei edes tule niin 50 % sen hinnasta. Lopulta jouduimme kuitenkin maksamaan näistä meille tulemattomista lampuista osan.
  • Käyttövesivaraaja: varmista, että lämmin vesi riittää ja varaajat on laskettu oikein. Meillä tulee 2 suihkua ja amme kylpyhuoneeseen. Meille oli maalämpöpumpussa varattu 180 litran käyttövesivaraaja, josta saadaan käyttölämmintä vettä (n. 40 C) noin 200-250 litraa. Kuitenkin Design-talo oli "olettanut", ettei ammetta käytetä vaan se vain varaus ja yritti tällä verukkeella laskuttaa meiltä 1550 euroa lisävaraajasta. Totta kai ammetta käytetään jos se on kotiin suunniteltu ja lämpimän veden tulee riittää myös tähän. Tästäkin väännettiin ja saimme lopulta 100 litran lisävaraajan maksutta.
  • Vesimittarin teline (asetus Jyväskylässä tästä): Jyväskylän Energia vaatii telineen vesimittarille. Muuttovalmiiseen talopakettiin tämä tietysti tulee kuulua, sillä myyjän on pitänyt ottaa kaupungin asetukset tarjouksessaan huomioon. Ei ostaja voi tietää kyseisiä asetuksia. Design-talo yritti laskuttaa tästä telineestä (pieni metallinen häkkyrä) meiltä 219 euroa. Väännön ja perustelujeni jälkeen, saimme tämän maksutta.
  • Lumiesteet: Niitä lasketaan muuttovalmiiseen taloon niukasti. Tarkasta niiden määrä. Me jouduimme maksamaan niiden lisäämisestä lisähintaa 369 euroa.
  • Tulisija: Talopakettiin kuuluu kaikista halvin malli Tulikiveltä. Design-talo hyväksyy myös Uuniseppien takat (mitkä myös heidän mielestään on laadukkaampia), mutta veloittavat joka tapauksessa siitä, että toimittaja muuttuu Tulikivestä Uuniseppiin 320 euroa. Ja hyvityshinta tuolle halvalle takalle oli noin 1800 euroa. Jouduimme siis maksamaan kunnon takasta lisähintana yli 10000 euroa. Huomaa myös takan sisäänkanto, veloittavat siitä jälkikäteen erikseen 160 euroa (eivät siis sisällytä sitä kauppahintaan).
  • Sisustusvalinnat: onneksi saamme K-raudasta Ainoan kautta valita laajasta valikoimasta materiaalit. Suoraan Designtalon kanssa olisimme joutuneet ottamaan materiaalit muualta ja joutuneet palkkaamaan jonkun toisen yrityksen asentamaan ne. Yksi iso ongelma Design-talon kanssa kyllä on. Halusimme vaihtaa olohuoneen laminaatin laataksi (60x60). Heidän mielestään muutoshinta sille, että 25 neliön alan materiaali vaihtuu on 2118 euroa. He ensiksikin laskivat muuttuvan neliömäärän 38,5 neliöksi, mikä ei pidä paikkansa. Eli neliöhinta laatoitukselle on 55 euroa/m2 kalliimpaa kuin laminaatin laitto. Materiaalin he hyvittivät erikseen ja laminaatin hinta oli 6,90 euroa/m2. Eli siihen oli laskettu sitä huonointa mahdollista. Erittäin kallis laattamies on, jos tuon lämtin laatoitus on neliöltä noin kallista. Lisäksi jouduimme maksamaan kaikkien huoneiden lattian tasoituksesta 300 euroa tuon laatan(60x60) vuoksi. Tämän asian olen vienyt eteenpäin ja sitä selvitetään. Otimme kaikki laattamateriaalit K-raudalta ja tietysti Design-talo hyvitti noista laatoista sitä pienintä mahdollista neliöhintaa, mutta sille nyt ei voi mitään.
  • Saunaan ei heidän kauttaan voi valita laattaa tai terasseille komposiittia, koska tämä ei kuulemma noudata hyvää rakennustapaa. Täten luovuimme tuosta laattaideasta saunan osalta ja terasseille asennamme komposiitit itse. Kukin voi itse päätellä noudattaako se hyvää rakennustapaa vai halutaanko tässä vain luistaa vastuusta. 
  • Saunan lauteet: Design-talon kumppanina on Lumisaunat (http://www.lumisaunat.fi/). Heiltä on vaikea saada kunnon vastauksia, sivut ovat vanhanaikaiset ja heillä ei ole käytössään esimerkiksi nykyaikaista 3D-mallinnusta, jotta saunan mallin oikeasti hahmottaa. Heiltä saadut kuvat on kuin itsepiirtämiä eli viivoja paperilla. Valikoima on myöskin jokseenkin suppea, esimerkiksi 140 mm leveämpää laudetta ei heiltä löydy ja he painottavat tuotteiden reklamaatioherkkyyttä. Saunan paneelit ja lauteet tulevat erikseen, he eivät toimita paneeleita.Voi olla, että lauteet ovat hyvät, mutta ei täysin vastannut odotuksiamme kyseinen toimittaja. Johtuisiko siitä, ettei yritystä tarvitse kehittää, että se pyörii käytännössä Design-talon perustilauksilla. 

Tälläisen postauksen jälkeen tuntuu varmasti siltä, ettei halua tehdä ollenkaan muuttovalmista omakotitaloa. Totuus on kuitenkin se, että onneksi työmiehet eli Design-talon palkkaamat eri urakoitsijat (sopimuskumppanit) ovat olleet huippuja ja työn jälki erittäin laadukasta. Ainoa-koti on valinta jota suosittelen sen laajan materiaalivalikoiman (K-rauta), tuen Design-talon vääntöjen kanssa ja hyvän myyjän vuoksi. Toki aina tulee pieniä vääntöjä ja kyseinen prosessi voitaisiin mielestäni hoitaa pienillä muutoksilla paljon paremmin ja läpinäkyvämmin kuluttajan suuntaan. Harmittaa, että joutuu itse olemaan koko ajan vain tosi tarkkana ja jos nyt saisin tehdä asian toisin, kirjaisin noista kauppakirjan mukaan lisäliitteen, jotta niitä ei rakentamisen lomassa tarvitsisi murehtia. Kyseessä tulee varmastikin kuitenkin olemaan lopulta hyvin palkitseva kokemus.


Muuttovalmis/Muuttovalmis omakotitalo/Ainoa-koti/Ainoakoti/Desingtalo/Desing-talo/Pohjolan Design-talo Oy/Muutoshinnat/K-rauta/Lumisaunat/Jyväskylä/Ruoke/Saunan lauteet/ Sähkömuutokset/ Kuluttajaviraston ohjeistukset/ Desingtalo ei noudata lakia/  Tulisija/ Vesimittariteline Jyväskylässä/ Pettymys/ Muuttovalmis omakotitalo huijausta/ Kauppasummaa nostetaan lisätöillä ja muutoshinnoilla


SHARE:

1 kommentti

  1. Kiitos kattavasta listauksesta. Tsemppiä projektiin ja hienoa kuullu että urakoitsijat hoitavat homman kunnolla, mikä yksi tärkeimmistä ellei tärkein asia projektissa.

    VastaaPoista

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig