Unelmaa rakentamassa.

maanantai 4. kesäkuuta 2018

2018: Asiat pulkkaan Designtalon/Den Finlandin/Ainoakodin kanssa


Vuosikorjaus: Sisäosat

Meillä oli alkuvuodesta sisäosien korjausten kanssa hieman ongelmia Design-talon (nykyinen Den Finland Oy) kanssa. Aikataulut petti ja kommunikoinnin kanssa todettiin taas suuria ongelmia. Korjattavat jäivät meille edelleen tehtäviksi toisten urakoitsijoiden kanssa, mutta saimme lopulta kuitenkin  sovittua kompensaatiokorvauksen heidän kanssaan niiden osalta. Isoimpina ongelmina olivat seinien ja kattojen repeämät, maalausjälki, liukuoven vinous, vinot seinien kulmat ja yleisesti viimeistelyn taso. Nyt kun kompensaatiokorvauksesta on päästy sopuun, pääsemme ottamaan itse urakoitsijat tekemään nuo korjaukset talossa loppuun. Voidaan kuitenkin todeta, että tappiollista tämä kaiken kaikkiaan meille on ollut; aikaa on joutunut käyttämään runsaasti asioihin, jotka oltaisiin saatu todella helposti hoidettua nopeammin kunnolla ja maaliin saakka. No, olemme saaneet tämän joka tapauksessa nyt eteenpäin ja siihen olemme tyytyväisiä.

Vuosikorjaus: Ulko-osat

Meillä oli viikolla 21 ulko-osien osalta Designtalon (Den Finland Oy) kanssa katselmus. Suurimmat korjaukset liittyvät pellityksiin. Ikkunalaudat menevät kaikki vaihtoon (ne ruostuvat jo nyt ja ovat täynnä mustia pilkkuja), kattopeltejä ja rännikouruja uusitaan muutamia sekä ovien jalkapeltejä vaihdetaan ja putsataan. Lisäksi rikkoutuneita kattotiiliä menee melko paljon vaihtoon sekä muutamia seinän rappausvaurioita korjataan. Ulko-osien osalta on kuitenkin melko vähän korjattavaa ja luulen, että ne saadaan hyvin kuntoon. Peltityöt tulee tekemään Designtalon hankkima aliurakoitsija Viken Pelti, jota olemme itse käyttäneet myös aiemmin sekä johon olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Ulko-osien korjaukset pitäisi olla valmiina lupausten mukaan heinäkuun loppuun mennessä. Sitten voi sanoa, että pääsemme näistä korjauksista eroon talon osalta, eikä tarvitse näistä murehtia enää sen koommin. Kivi putoaa sydämeltä niin meiltä kuin varmasti Designtaloltakin/Ainoakodilta (Den Finland).

IV-kone ja IV-mittaukset

Tulevaan lastenhuoneeseen kantautuu IV-koneesta iso meteli seinän läpi ja aloimme tiedustella tätä Designtalolta (Den Finlandilta). Tiedustelimme asiaa jo ennen sisätilojen vuositarkastuksia vuoden alussa. LVI-puolen KVV- ja  IV-valvojalla ei tuntunut olevan kiinnostusta hoitaa asiaa ollenkaan ja selvisi, ettei lain vaatimia mittauksia ole edes toteutettu. Kuitenkin häneltä tuli viesti, ettei äänihaittaa tulla korjaamaan.

Seuraavat mittaukset puuttuivat (ja puuttuvat edelleen):
  1. virtauksen suoritusarvot sekä tehostamattomalla että tehostetulla mitoitusilmavirralla
  2. äänitasomittaukset sekä tehostamattomalla että tehostetulla mitoitusilmavirralla
  3. sähkönkulutus sekä tehostamattomalla että tehostetulla mitoitusilmavirralla
  4. LTO:n hyötysuhde sekä tehostamattomalla että tehostetulla mitoitusilmavirralla
LVI-puolen KVV- ja  IV-valvoja myönsi ettei hän tiedä yhtään miten nämä mittaukset toteutetaan. Kävi siis ilmi, ettei Designtalo (Den Finland Oy) ole tehnyt muihinkaan kohteisiin lain vaatimia mittauksia ja suosittelemme muitakin vaatimaan niitä tehtäviksi. Rakennusvalvonta ei niitä aina vaadi, mutta tällä hetkellä myös Jyväskylän kaupunki vaatii näitä Designtalolta kohteessamme tehtäviksi ja nähtäviksi ja he ovat valmiita tekemään sinne myös jälkikatselmuksen.

Äänitasojen mittaus on vaadittu rakentamismääräyskokoelman D2:ssa. D2:n kohdan 5.1.2.4 mukaisesti:"Ilmanvaihtojärjestelmän virtaus-, ääni-, sähkö- ja lämpötekniset suoritusarvot mitataan vähintään järjestelmän käyttöajan tehostamattomalla mitoitusilmavirralla ja asunnoissa myös tehostetulla mitoitusilmavirralla."Nyt meillä oli ainoastaan mitattu virtaamia normaalilla mitoitusilmavirralla ja tässä pöytäkirjassamme ei ole edes esitetty paine-eroa, jonka avulla kyseiset mittaukset ja laskelmat on tehty. Suunnitteluarvojen toteutuminen näin, että arvoja ei voida laskea ja tarkistaa takaisin päin on sekin epäilyttävää.

Yli puoli vuotta on tätäkin näin yksinkertaista asiaa heidän kanssaan käyty lävitse. Mittaukset tulee tehdä ja piste. Lakikin niin määrää ja mittaukset osoittavat sitten puolestaan sen, että lastenhuoneessa ääniraja ylittää sallitun. Äänihaitalle tulee tehdä jotain. Kaupungin rakennusvalvonta vaati saada mittauksia heiltä myös jo 2 kuukautta sitten eikä heillekään edelleenkään ole mittauksia toimitettu. Niitä ei ole myöskään tehty. Tämä valvojahan on henkilökohtaisesti lopulta vastuussa näistä ja luulisi senkin takia olevan tärkeä asia. 

2 viikkoa sitten KVV- ja  IV-valvoja kertoi, että asuntoomme tulee asiantuntija tekemään vaaditut mittaukset sekä katsomaan äänihaittaa. No, tämä "asiantuntija" paljastui ihan tavalliseksi asentajaksi Den Finlandilla ja mittauksia tehdessään hän totesi, ettei mittari heillä toimi. Hän palasi 2 tunnin päästä uudelleen "uuden mittarin" kanssa ja hänellä oli mukanaan ilmainen kännykkäsovellus. RakMk:n mukaan: "Mittauksissa käytetään laitteita, joiden kalibrointi on voimassa ja menetelmiä, joiden mittausepävarmuus on yleensä enintään puolet kohdassa 4.1.2.4 luetelluista hyväksyttävistä poikkeamista." Kännykkäsovellus ei täyttäne näitä vaatimuksia. Lisäksi tämä asiantuntija mittasi äänitasot iv-koneen pyörintänopeudella 50%. Kaikki arvot tulee määräysten mukaan kuitenkin mitata myös tehostetulla mitoitusilmavirralla. RakMk:n mukaan "Ilmanvaihtojärjestelmän virtaus-, ääni-, sähkö- ja lämpötekniset suoritusarvot mitataan vähintään järjestelmän käyttöajan tehostamattomalla mitoitusilmavirralla ja asunnoissa myös tehostetulla mitoitusilmavirralla. Asentaja myös kirjoitti pöytäkirjaan mitatun SPF-luvun, mutta siitä ei ole mitään tietoa, miten tuohon lukuun on päädytty. Millä se on mitattu? He saivat siis mitattua tuolla kertaa yhden asian vaadituista asioista ja sekin oli epäluotettava. Äänihaittaa ei oltu katsottu laisinkaan.

Den Finlandin KVV- ja  IV-valvoja totesi, ettei enää ala meidän kanssa hoitamaan asiaa, meille ei kelpaa mikään. Kukin voi päätellä sitten, että kelpaisiko teille muuttovalmiissa omakotitalossa puuttuvien mittausten osittain suorittaminen ja ilmaisella kännykkäsovelluksella? Lisäksi äänihaittaa ei oltu ollenkaan edes tarkastettu. En ottanut kantaa Den Finlandin KVV- ja  IV-valvojan kiukutteluun millään tavalla. Meni viikko, niin Den Finlandin KVV- ja  IV-valvoja oli uudelleen yhteydessä ja pyysi meitä hommaamaan Jyväskylästä mittaajan, joka osaa nuo vaaditut mittaukset tehdä. Eihän tämä ole meidän homma emmekä voi heidän nimissään tilata palveluita! Ehdotukset olivat siis täysin absurdeja. Annoimme heille kaksi vaihtoehtoa hoitaa asiaa kuntoon eli joko he hoitavat mittaukset sekä korjaukset kuntoon 15.6.2018 mennessä tai me hoidamme ne, mutta he maksavat sitten kompensaatiokorvausta meille. Ensimmäinen vaihtoehto on meille mieluisampi, mutta katsotaan, että saavatko he hommattua mittaajan, mittaukset ja korjaukset meille kuntoon ajallaan. Kaikenlaista viestiä on Den Finlandin KVV- ja  IV-valvojalta tullut eikä hän oikein tunnu asian vakavuutta ymmärtävän. Olisi hienoa, jos tämänkin asian saisi vihdoin vain päätökseen ja kuntoon.

Väärä ikkunamalli

Designtalo (Den Finland) kertoi, että heidän päässään ei ole ikkunamallin valinnassa tapahtunut virhettä. He ovat menneet sopimuksen mukaan, jossa lukee ikkunamallin olevan "ikkunamalli 6". Asia on siis täysin K-raudan myyjän vastuulla. Hän on itsenäisesti valinnut ikkunamalli 6:sen kauppasopimukseen käymättä läpi sen tarkemmin, mitä se ikkunamalli hänelle ja meille tarkoittaa. Meille ikkunamalli 6 on kiinteä ikkunamalli Pihlalta (https://www.pihla.fi/wp-content/uploads/2016/11/Tuotekortti_Varma_Kiintea_112016.pdf) ja hänelle ikkunamalli 6 on jotakin muuta. Meidän ei ostajana tarvitse tietää hänen ja Designtalon järjestelmissä olevia koodeja vaan meidän tulee voida luottaa siihen, että myyjä varmistaa asiat niin, että niiden osalta ollaan varmasti samaa mieltä. Myyjän olisi ylipäätään kuulunut käydä ikkunamalli kanssamme läpi ja esitellä eri vaihtoehtoja. Näin ei käynyt kuten muilla talomyyjillä käydessämme.

Noh, Den Finland kertoi, ettei virhe ole tapahtunut tosiaan heidän päässään. Soitin asiasta heillä asiaa hoitavalle kenttämyyntipäällikölle, jonka syyttävä sormi osoitti K-raudan myyjää. Hän kertoi myös, ettei kyseinen henkilö ole heillä töissä vaan kyseisen K-raudan kauppiaiden listoilla, joten hän ei ota kantaa myyjän tekemiin virheisiin enempää. Jos virhe on tapahtunut, niin virheen on tehnyt myyjä. Hänellä ei ole näyttää toteen milloin ikkunamalli 6 on kanssamme käyty läpi eli mitä tämä koodi sopimuksessa oikein tarkoittaa. Kyseiseen myyjään emme ole saaneet enää yhteyttä 8.12.2016 jälkeen. Yhteydenpito ja asioiden hoitaminen loppuun saakka ja ajallaan on ollut erittäin haastavaa hänen kanssaan alusta asti. Tämä tuli yllätyksenä meille, sillä henkilö vaikutti erittäin pätevältä ja luotettavalta myyntitilanteessa. Luulenpa, että nämä kaikki ongelmat ovat tosiaan vain osaamattomuudesta ja huolimattomuudesta kiinni, ei niinkään siitä, että hän tätä ilkeyttään tekisi. Harmi vain, että ikkunaremontti tulee maksamaan jossain vaiheessa meille erittäin paljon hänen tekemän virheen vuoksi. Pieni virhe, isot kustannukset meille.

Asiaa ei tosiaan saatu eteenpäin Designtalon (Den Finland) kanssa. Myöskään myyjä eikä hänen työpaikkansa ole ottanut meihin mitään yhteyttä. Lähetimme laskun, jossa kohtuullinen korvausvaatimus on esitetty. Tähän ei reagoitu. Jouduimme laatimaan asiasta vahingonkorvauksena haastehakemuksen Keski-Suomen käräjäoikeuteen 17.4.2018. Tänään tiedustelin käräjäoikeudesta asian tilaa ja myyjä on antanut vastineensa käräjäoikeudelle. Tulemme tämän jälkeen tekemään asiasta oman lausuman ja lisäämme oikeudenkäyntikuluja vaatimuksiin lisää. En tiedä mitä he oikein meinaavat tällä saavuttaa, kun virhe on helppo osoittaa ja todisteita heillä asian osalta taas ei ole. Kun tämäkin asia saadaan viimein sitten päätökseen, niin pääsemme Ainoakodista onneksi eroon. Kunhan ei vain sitten mitään rakenteellisia ongelmia talossa ilmene 10 vuoden aikana. Toivottavasti ei.


Ikkunamalli/ Ikkunamalli 6/Vahingonkorvaus/ Vahingonkorvausvaade/ Haastehakemus/Vuosikorjaus/ Vuosikorjausasiat /K-rauta / Villa Amélie/ Unelmaa rakentamassa/ KVV- ja  IV-valvoja/ RakMk/ Finnish Design/ Skandinaavinen/ Interior/  Scandinavian home/Inspiroiva koti/ Nordichome/ Decoration/ Oma koti/ My home/ Nordiskahem/ Nordiskehjem/Fina hem/ Mynordichome/ Mynordicroom/ Interior for you/ Modern/ Minimalistic/ Ainoa-koti/ Ainoa/ Designtalo/ Pohjolan Design-talo Oy/ Jyväskylä/ Ruoke/ Podeta Oy/ Den Finland Oy/ Designtalo/ Design-talo/ Design-Talo DTG / Byggnad livränta/ Building annuity/ Vuosikorjauslistan tekeminen / Vuosikorjauslista/ Takuutarkastus/ Takuutarkastuslista / Takuutarkastuslistan teko/ Warranty inspection/ Garantibesiktning/ Warranty checklist/ Puutteet/ Puutteiden korjaaminen/ Virheiden korjaaminen/ Rakennusvirheiden korjaaminen/ Kuinka tehdä puutelista?/ Kompensaatiokorvaus/ Korjausten viivästyminen/ Vuosikorjausten viivästyminen/ Sisäosien vuosikorjaukset/Väärä ikkunamalli/ Pihla/Pihla-ikkunat/Ulko-osien vuositarkastus/ Äänihaitta/


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Villa Amélie. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig